Kompanije

Chesky: Ne mislim da će privredni pad pogoditi turizam

Izvor: Emily Chang i Michael Tobin/Bloomberg

05. avgust 2022, 13:53

Chesky je rekao da je kompanija spremna za svoj najbolji kvartal do sada

Dodao je da nije zabrinut da će usporavanje privrede uticati na povećanje broja putovanja

Chesky: Ne mislim da će privredni pad pogoditi turizam

Bloomberg

Glavni izvršni direktor Airbnba Brian Chesky rekao je da je kompanija spremna za svoj najbolji kvartal do sada i da nije zabrinut da će usporavanje privrede uticati na povećanje broja putovanja nakon dvije godine ograničenja zbog kovida 19.

"Trenutno nismo previše zabrinuti za makrookruženje", rekao je Chesky u intervjuu za Bloomberg TV u srijedu. "Šta god da se desi s ekonomijom, ljudi će i dalje željeti da žive u Airbnbu i da putuju".

Brian Chesky (Bloomberg)
 

Uprkos tome što je inflacija dostigla najviši nivo u više od 40 godina, potrošači su nastavili trošiti novac na putovanja. Kompanija sa sjedištem u San Francisku prijavila je prodaju u drugom kvartalu od 2,1 milijardu dolara, sa stopama koje su porasle za 40 posto. Airbnb očekuje blagi porast prosječnih dnevnih stopa u tekućem kvartalu i predviđa rekordan prihod od 2,78 do 2,88 milijardi dolara.

Taj rast stavlja kompaniju u jedinstvenu poziciju u tehnološkoj industriji koja usporava. Dok kompanije poput Netflixa i Coinbase Globala otpuštaju zaposlene, Airbnb nastavlja da se širi. To je mnogo drugačija pozicija od one u kojoj je Airbnb bio u ranim danima pandemije, kada je kompanija izgubila 80 posto poslovanja za osam sedmica i morala donijeti teške odluke.

"Ne povlačimo kočnice – ako ništa drugo, bio bih zainteresovan da pritisnem gas", rekao je Chesky. "Fokusirani smo na to kako možemo pojačati gas da se pripremimo za sljedeću sezonu putovanja."

Sve vijesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vijesti iz rubrike Biznis