Kompanije

Njemačka je na rubu nacionalizacije plinskog diva Uniper

Izvor: Eyk Henning, Michael Nienaber, Arne Delfs/Bloomberg

20. septembar 2022, 14:49

Finalni detalji u vezi s ugovorom još se razrađuju

Njemačka je na rubu nacionalizacije plinskog diva Uniper

Bloomberg

Njemačka vlada približava se sporazumu o nacionalizaciji plinskog diva Uniper SE, dok Berlin pokušava spriječiti kolaps energetskog sektora u zemlji.

Privremeni dogovor između vlade, Unipera i njegovog glavnog dioničara finskog Fortum Oyija postignut je, tvrde ljudi upoznati o situaciji. Iako ugovori još nisu potpisani, Berlin planira objavu kasnije ovog tjedna.

Vlada razmatra kupnju kontrolnog udjela Fortuma po relativno niskoj cijeni, a zatim bi ubrizgala milijarde eura u kompaniju kroz povećanje kapitala, izvijestio je Bloomberg News prošli tjedan. Glasnogovornica Fortuma odbila je komentirati dok su pregovori u tijeku. Finska i Njemačka vlada nisu odmah komentirale.

Bloomberg
 

Rast cijena plina i potez Moskve da smanji opskrbu Europi već su potaknuli niz vladinih mjera spašavanja i zajmova za spašavanje. Ali te su mjere sve manje u odnosu na razmjere krize i postoji rizik da će sistemski opskrbljivači energijom propasti bez snažnije potpore vlade.

Budući da je glavni ruski plinovod prema Njemačkoj prekinut, Uniper mora pronaći alternativne opskrbe i gomila gubitke od čak 100 milijuna eura dnevno, prema izvršnom direktoru.

Njemačka vlada također pregovara o preuzimanju još najmanje dvije tvrtke, što bi moglo biti koordinirano.

Razgovori o Uniperu posebno su burni jer se u njih uključuje i finska vlada, koja je većinski vlasnik Fortuma, koji je pak najveći dioničar Unipera. Fortum je već odobrio kreditne olakšice koje su brzo potrošene, a finska je vlada ranije ove godine jasno dala do znanja da ne želi završiti na udici.

Finska vlada je pod velikim pritiskom oporbenih stranaka zbog načina na koji spašava. Sada se suočava s dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja podnesena u utorak, a zastupnici kude vladu zbog propalih pregovora s Njemačkom i uzaludnog trošenja novca poreznih obveznika.

- U pisanju teksta pomogla: Petra Sorge

Sve vijesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vijesti iz rubrike Biznis