Ostalo

Uprkos rastu premije, dio osiguravajućih kuća završio u minusu

Autor: Svjetlana Šurlan

10. avgust 2022, 12:00

Osiguravajuće kuće imale uglavnom rast naplaćene premije

Wiener, Krajina i Triglav osiguranje u minusu

Uprkos rastu premije, dio osiguravajućih kuća završio u minusu

Depositphotos

Svjetlana Šurlan

Osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj imale su u prvom polugodištu ove godine uglavnom rast naplaćene premije, ali i rast troškova poslovanja, isplaćenih šteta i gubitaka po osnovu promjene fer vrijednosti HOV raspoloživih za prodaju, što je neke od njih odvelo u minus, pokazuju do sada objavljeni izvještaji na Banjalučkoj berzi.

Poslovni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine u Aura osiguranju iznosili su 14,8 miliona maraka i povećani su u odnosu na isti period lani, kada su iznosili 13,2 miliona KM. Najveći dio prihoda odnosi se na prihode od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja (13,9 miliona KM).

Međutim, rasli su im i poslovni rashodi koji su dostigli 14,4 miliona KM, što je za oko 2,7 miliona više nego u prvoj polovini prošle godine. Najveći dio rashoda čine funkacionalni rashodi (6,1 milion KM), a u okviru njih rashodi na ime naknade šteta i ostale naknade neživotnih osiguranja (5,7 miliona KM).

Poslovni dobitak Aura osiguranja je iznosio 359.271 KM, što je znatno manje nego lani (1,5 miliona KM). Uz finansijske i ostale rashode te rashode od usklađivanja vrijednosti imovine, neto dobitak na kraju juna ove godine u Aura osiguranju je iznosio svega 22.295 KM, dok je u prvom polugodištu prošle godine bio 1,4 miliona KM.

Što se tiče poslovanja Drina osiguranja, poslovni prihodi iznosili su 12,5 miliona KM za šest mjeseci i malo su veći nego lani (12,2 miliona KM). Poslovni rashodi dostigli su 9,3 miliona i za milion su povećani.

Drina osiguranje

Premija je rasla, ali i troškovi za naknade štete, a poslovna dobit Drina osiguranja bila je na kraju juna 3,2 miliona, dok je prošle godine iznosila 3,9 miliona KM. Usljed ostalih rashoda, neto dobit koju knjiže iznosi 2,8 miliona KM i manja je od prošlogodišnje koja je iznosila 3,4 miliona KM.

Nešković osiguranje je, uz rast premije, ali i isplaćenih šteta, neto dobit zadržalo na približno istom nivou, a što na kraju juna iznosi 4,5 miliona KM, isto kao lani. Poslovni prihodi su im bili 8,9 miliona, a poslovni rashodi 4,4 miliona KM.

Dunav osiguranje je imalo poslovne prihode od 15,4 miliona, a rashode od 15,5 miliona KM. Dobit prije oporezivanja im je bila 68.348 KM i veća je nego lani (18.293 KM), dok je neto rezultat spao na 18.657 KM usljed gubitaka po osnovu promjene vrijednosti HOV.

Wiener, Krajina i Triglav osiguranje u minusu

Poslovni prihodi Wiener osiguranja, uz rast premije, za šest mjeseci ove godine iznosili su 20,9 miliona KM, dok su u istom periodu lani bili 18,9 miliona KM. Uz rast naknada štete, poslovni rashodi su iznosili 21,9 miliona KM i veći su od prošlogodišnjih (19,8 miliona KM).

Tako je Wiener šesti mjesec završio s poslovnim gubitkom od milion maraka, dok je zaključno s junom prošle godine bio u minusu 960 hiljada KM.

Wiener osiguranje

Međutim, uz finansijske i ostale prihode izlaze iz minusa i bilježe neto dobitak od 123.369 KM, neznatno manje nego lani (160.296 KM). Ali, gubici po osnovu promjene fer vrijednosti HOV raspoloživih za prodaju povećani su im sa 166 hiljada u prošloj godini na 424 hiljade u ovoj godini, pa ukupan neto rezultat ide u minus od 258.885 KM.

Krajina osiguranje imalo je takođe rast poslovnih prihoda i naplaćene premije i to sa prošlogodišnjih šestomjesečnih 2,3 miliona na 2,7 miliona u prvom polugodištu ove godine. Rasli su im i rashodi, sa 2,6 miliona na tri miliona. Na kraju šestog mjeseca ovo društvo završilo je u gubitku od 336.419 KM, što je manje od minusa koji su imali u istom periodu lani (609.251 KM).

Triglav osiguranje povećalo je poslovne prihode sa 7,8 na 8,6 miliona KM, ali i rashode i to za milion KM, sa 7,9 na 8,9 miliona KM. Tako je Triglav završio u minusu, s neto gubitkom od 260.338 KM, što je znatno uvećanje u odnosu na godinu ranije (34.535 KM), kada im je bio manji gubitak po osnovu promjene fer vrijednosti HOV raspoloživih za prodaju, pa tako manji i neto negativni rezultat.

 

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza