Ostalo

Transport i energenti zadržat će visoku inflaciju, ulogu igra i ugašena FDS

Autor: Teo Zorić

22. septembar 2022, 07:00

Inflacija od 16,7 posto na međugodišnjoj razini u srpnju

Cijene hrane i energije glavni su pokretači ukupnog rasta cijena

Transport i energenti zadržat će visoku inflaciju, ulogu igra i ugašena FDS

Bloomberg Adria

Potrošačka inflacija je na vrhuncu ili blizu vrhunca u ovim mjesecima. Podatci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za kolovoz ove godine još nisu objavljeni. Iako u kolovozu Federacija BiH bilježi pad cijena prijevoza i blagi rast troškova energenata, bez provedenih vladinih mjera inflacija se očekuje na rekordno visokoj razini u kolovozu.

Blag, ali primjetan uzlazni doprinos očekuje se od duhanskih proizvoda, usljed zatvaranja posljednjeg pogona za proizvodnju duhana u zemlji (Fabrika duhana Sarajevo).

Pročitajte: Regionalna prognoza: Inflacija i u 2023. iznad višegodišnjeg prosjeka

Inflacija od 16,7 posto na međugodišnjoj razini u srpnju 2022. predstavlja porast od prethodne razine (15,8 posto) na međugodišnjoj razini u lipnju. Cijene hrane i energije glavni su pokretači ukupnog rasta cijena, što implicira da je inflacija u velikoj mjeri potaknuta učincima ponude.

Iako nije precizno usporediv s drugim zemljama, s obzirom na to da je dostupan samo ukupni PPI (za razliku od PPI-ja za pokazatelje domaćeg tržišta za ostatak regije), ipak je očito da zbog razlike od 6,3 pp u odnosu na ukupnu inflaciju postoji mnogo slobodnog kapaciteta da trgovci/proizvođači prenesu troškove na potrošače.

Razlika u potrošačkim cijenama i cijenama proizvođača i dalje je negativna, što ukazuje na kontinuirane pritiske na profitne marže trgovaca.

Međugodišnje stope inflacije će pasti krajem 2022. uglavnom zahvaljujući visokim baznim učincima.

Centralna banka BiH ima ograničenu fleksibilnost za poteze monetarne politike zbog valutnog odbora. Do sada nisu provedene nikakve značajne Vladine mjere protiv inflacije i malo je vjerojatno da će biti objavljene do kraja 2022. godine, posebno u kontekstu izbora 2. listopada.

Analitičari Bloomberg Adrije vide još povećanja kamatnih stopa središnje banke, što će završiti višim kamatama na kredite privatnom sektoru.

Federalni pad inflacije

Cijene u Federaciji BiH su u kolovozu 2022. u odnosu na kolovoz 2021. porasle za 17,4 posto, a budući da je mjesec ranije rast iznosio 17,6 posto, može se zaključiti da se inflacija usporava. Posebno je intrigantan pad cijena u sektoru prometa.

Naime, cijene prijevoza pale su za 3,8 posto dok su potrošačke cijene u kolovozu 2022. u prosjeku porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Promatrano po odjeljcima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle, između ostalog, u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,9 posto.

Više na: Inflacija usporava, cijene u augustu rasle 'samo' 17,4 posto

Cijene su pale u odjeljcima: prijevoz za 3,8 posto i odjeća i obuća za 2,0 posto. U ostalim odjeljcima cijene se u prosjeku nisu mijenjale.

Statističari iz drugog entiteta aktualne stope inflacije trebali bi objaviti u četvrtak, a objavu državne inflacije očekujemo u ponedjeljak.

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza