Kompanije

Energopetrol iskazao neto dobit od 1,24 miliona KM

Autor: Rijad Durkić

29. jul 2022, 13:02

Godinu ranije bili u minusu

Ipak, ostvaren je gubitak od poslovne aktivnosti od 1,06 miliona KM

Dionicama Energopetrola trguje se na SASE, a trenutna cijena je 2,31 KM.

Energopetrol iskazao neto dobit od 1,24 miliona KM

Bloomberg Adria

Jedna od najvećih domaćih naftni kompanija Energopetrol d.d. Sarajevo ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine 1,24 miliona KM neto dobiti, navodi se u polugodišnjem izvještaju objavljenom na stranicama Sarajevske berze (SASE).

To je ozbiljan skok znajući da je ista pozicija godinu ranije iznosila manje od 70 hiljada KM. 

"Ostvareni neto rezultat izvještajnog perioda je veći za 1.170.089 KM u odnosu na isti period 2021. radi povećanja prihoda od prodaje i ostalih prihoda", navedeno je u pratećim bilješkama. 

Ipak, Energopetrol je ostvario gubitak od poslovne aktivnosti od 1,06 miliona KM jer su poslovni rashodi rasli za više od 50 posto i to sam 63,48 miliona u istom periodu prošle godine na 96,10 miliona ove godine. Značajan je i rast poslovnih prihoda, ali ipak nešto manji. Oni su s 63,65 miliona na kraju prvog polugodišta prošle godine narasli na 95 miliona ove godine. 

Sve ovo može se posmatrati kroz prizmu energetske krize koja dominira, a čije se posljedice osjete i u našoj zemlji. Finansijski rezultat je niveliran kroz ostale prihode, one van osnove poslovne djelatnosti. 

Kretanje dionica Energopetrola (Chart: SASE)
 

Energopetrol je u ovom periodu zapošljavao 461 radnika. Većinski vlasnik je Ina d.d. Zagreb s 88,66 posto udjela u vlasništvu. Federacija BiH ima 7,6 posto.

Dionicama Energopetrola trguje se na SASE, a trenutna cijena je 2,31 KM. 

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza