Robe

Zlato nastavilo rast s tenzijama Kine i SAD-a

Izvor: Ranjeetha Pakiam/Bloomberg

05. avgust 2022, 08:59

Cijena zlata trgovala je blizu jednomjesečnog maksimuma - nakon najvećeg skoka od marta u četvrtak

Tenzije između Kine i SAD navode investitore da se okrenu sigurnim ulaganjima

Zlato je poraslo za oko 6 odsto sa najniže vrijednosti od 20. jula

Zlato nastavilo rast s tenzijama Kine i SAD-a

Bloomberg

Cijena zlata trgovala je blizu jednomjesečnog maksimuma - nakon najvećeg skoka od marta u četvrtak - pošto su tenzije između SAD i Kine i sve dublje globalno usporavanje podstakle potražnju za utočištima na tržištu.

Zlato je u četvrtak poraslo za 1,5 odsto i kreće se ka nizu od tri uzastopna nedeljna rasta cijene nakon što je Kina vjerovatno ispalila projektile iznad Tajvana tokom vojnih vježbi. Peking je agresivno odgovorio na ovonedeljnu posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi ostrvu, najviše rangirane američke političarke koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina.

Bilo je više znakova da će borba za smanjenje inflacije uticati na globalni rast. Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u posljednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija ide u recesiju koja će trajati više od godinu dana, dok je predsjednica Banke Federalnih rezervi Klivlenda Loretta Mester rekla da američke kamatne stope treba da budu podignute iznad 4 odsto.

Zlato je poraslo za oko 6 odsto sa najniže vrijednosti 20. jula, zahvaljujući slabljenju dolara i padu prinosa na američke obveznice. Trgovci će u petak u podacima o platama u SAD tražiti tragove Fedovog zaoštravanja. Izveštaj će vjerovatno pokazati da je opala stopa rasta zapošljavanja u julu, navodi Bloomberg Economics.

Bloomberg
 

"Tražnja za sigurnom lukom nastavlja da podržava zlato ispred prije objave podataka o zaposlenosti bez privrede", rekao je Gnanasekar Thiagarajan, direktor Commtrendz Risk Management Services. "Moglo bi postati malo nestabilno pre objave podataka. Centralne banke koje priznaju da će doći do recesije takođe podržavaju kretanje na tržištu cijena plemenitog metala, koje su bile pod pritiskom zbog rastućih prinosa."

Spot cijena zlata porasla je za 0,1 odsto na 1.792,60 dolara za uncu u 11:57 ujutru u Singapuru i za 1,5 odsto ove nedelje. Popela se na 1.794,97 dolara u četvrtak, što je najviši nivo u toku dana od 5. jula. Bloomberg Dollar Spot indeks je ojačao. Srebro, platina i paladijum takođe rastu.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta