Berze

Fedovo povećanje kamatnih stopa srušilo svjetske burze

Izvor: Brett Miller/Bloomberg

22. septembar 2022, 06:48

Dionice su u srijedu pale u Kini, Japanu i Južnoj Koreji

S&P 500 je preko noći pao više od 20 posto ispod rekordnih razina na kojima je bio u siječnju

Dionice u Hong Kongu krenule su prema najnižim razinama, kakve nisu zabilježene od 2011. godine

Fedovo povećanje kamatnih stopa srušilo svjetske burze

Bloomberg Mercury

Pad tržišta dionica produbio se u azijskom trgovanju jer su izgledi za blago usporavanje gospodarstva smanjeni nakon što su Federalne rezerve povisile kamatne stope za 75 baznih bodova i signalizirale daljnje agresivno pooštravanje monetarne politike.

Dionice su u srijedu pale u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, dok su se vrijednosti terminskih ugovora u SAD-u stropoštale nakon što je S&P 500 preko noći pao više od 20 posto ispod rekordnih razina na kojima je bio u siječnju. Kineske tehnološke dionice predvodile su pad, a najsnažnije dionice u Hong Kongu krenule su prema najnižim razinama kakve nisu zabilježene od 2011. godine.

Dolarom se trgovalo blizu rekordne razine, dok je jen nakratko oslabio, prvi put od 1998. potrebno je 145 jena za dolar, iako je Banka Japana zadržala iznimno labavu monetarnu politiku. Dvogodišnji prinosi na trezorske obveznice porasli su iznad 4 posto, na najviši nivo od 2007. godine, jer su ulagači uvjereni da će uslijediti daljnja povećanja kamatnih stopa u SAD-u. Desetogodišnji prinos nadoknadio je dio gubitaka, no još uvijek se na njemu odražava strah tržišta od recesije.

Na investitore je dodatno utjecala eskalacija ruskog rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana.

"Nakon početne volatilnosti u prvih nekoliko sati nakon objave Feda o porastu kamatnih stopa, tržište je jasno stalo na stranu američkog dolara, koji nudi bolji prijenos i privlačnost sigurnog utočišta dok su strahovi od pada američkog i globalnog gospodarskog rasta sve prodorniji", rekao je David Croy, strateg u Australia & New Zealand Banking Groupu.

Projekcije monetarne politike Federalnih rezervi
 

 

Jerome Powell obećao je da će Fed obuzdati inflaciju i poručio da su dužnosnici "iznimno odlučni" da je spuste na 2 posto, dodavši da "će nastaviti to dok posao ne bude obavljen". Aludirao je pritom na "Keeping at It", naslov memoara Paula Volckera, bivšeg šefa Feda.

Niz sastanaka središnjih banaka očekuje se i na azijskom tržištu. Tajvan, Indonezija i Filipini vijesti o daljnjem podizanju kamatnih stopa trebali bi dobiti u četvrtak.

"Što se tiče Azije, mislim da će ishod poteza Federalnih rezervi vjerojatno biti daljnji pritisak na rizičnu imovinu", rekla je za Bloomberg Radio Clara Cheong, globalna tržišna strateginja u JPMorgan Asset Managementu. "Snažan dolar mogao bi posebno naštetiti izvozno orijentiranim tvrtkama."

Euro je bio oko najniže razine u dvadeset godina. Južnokorejski won je oslabio preko praga od 1.400 wona u odnosu na jedan američki dolar prvi put od 2009. godine, a juan je oslabio iako Kina već rekordni 21 dan zaredom ima veći referentni tečaj za valutu.

Zlato je palo na gotovo najnižu razinu u dvije godine i bilo je na korak do bear tržišta. Naftom se trgovalo blizu 83 dolara po barelu, a bitcoin je bio ispod 19.000 dolara.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta