Vijesti

Euro 2022 promašaj za financije

Izvor: David Hellier/Bloomberg

03. avgust 2022, 11:02

Nogometni turnir dosegnuo rekorde posjećenosti i gledanosti

UEFA neko vrijeme spremna organizirati turnir uz gubitak

Euro 2022 promašaj za financije

Bloomberg

Rekordno europsko prvenstvo u ženskom nogometu koje je završilo proteklog vikenda u konačnici je ipak generiralo gubitak.

Europski nogometni savez UEFA objavio je kako će konačni trošak prošlomjesečnog održavanja tri i pol tjedna dugog turnira u Engleskoj vjerojatno nadmašiti očekivane prihode od oko 60 milijuna eura.

Do toga će doći dijelom jer je UEFA "odlučila znatno povisiti ulaganje u turnir kako bi se omogućio daljnji razvoj ženskog nogometa", stoji u poruci koju je glasnogovornik organizacije poslao Bloobmergu.

UEFA je odvojila 16 milijuna eura kao nagradni fond za 16 reprezentacija koje su se natjecale na Euru 2022, što je više nego dvostruko u usporedbi s prethodnim turnirom održanim u Nizozemskoj 2017. godine. Korporativni partneri su ipak bili spremni snositi samo manji dio sponzorskih troškova u odnosu na turnir u muškom nogometu.

Turnir je postigao rekorde posjećenosti i gledanosti (Bloomberg)
 

Euro 2022 osvojila je reprezentacija Engleske koja je u nedjelju na Wembley stadionu pobijedila Njemačku rezultatom 2:1. To je bilo prvo osvajanje nekog velikog turnira za bilo koju englesku nogometnu reprezentaciju još od 1966. godine.

Reakcije na turnir su velikom većinom bile pozitivne. Euro 2022 je postavio rekorde u posjećenosti i gledanosti na televiziji zbog čega se očekuje da će ženskom nogometu privući nove poklonike i sponzore.

Naravno, bit će potrebno vrijeme da bi se približilo iznosima koje generira muško natjecanje istog ranga gdje je lani ostvareno blizu 1,9 milijardi eura zahvaljujući skoku u prihodima od medijskih prava i drugih komercijalnih prihoda.

"UEFA će neko vrijeme turnir organizirati s gubicima, što je investicija koju smo apsolutno spremni i željni napraviti kako bismo nastavili razvoj nogometa", kazala je prije održavanja turnira Nadine Kessler, šefica ženskog nogometa u UEFA-i.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo