Svijet

Yellen: 'Prijateljska podrška' kao rješenje globalnog lanca opskrbe

Izvor: Christopher Condon i Heejin Kim/Bloomberg

19. jul 2022, 07:42

Yellen: 'Prijateljska podrška' kao rješenje globalnog lanca opskrbe

Bloomberg

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je američke saveznike od povjerenja da ojačaju trgovinske odnose kako bi poduprli globalne lance opskrbe poremećene pandemijom, pogoršane ruskim ratom u Ukrajini i dugoročno ugrožene oslanjanjem na Kinu.

U svom najdužem javnom obraćanju tijekom turneje po istočnoj Aziji, Yellen je reklamirala svoj koncept "prijateljske podrške" kao način za smanjenje ranjivosti opskrbnog sustava koji je pod velikim pritiskom u posljednje dvije godine i kao mehanizam za smanjenje inflacije u SAD-u i drugdje.

"Podržavanje prijatelja odnosi se na produbljivanje odnosa i diversifikaciju naših opskrbnih lanaca s većim brojem pouzdanih partnera kako bismo smanjili rizike za naše i njihovo gospodarstvo", rekla je Yellen u govoru održanom u utorak u istraživačko-razvojnoj ustanovi u Seulu koju vodi Južnokorejski konglomerat LG.

"Čineći to, možemo pomoći u zaštiti američkih i korejskih kućanstava od povećanja cijena i poremećaja uzrokovanih geopolitičkim i ekonomskim rizicima", rekla je.

Shin Hak-Cheol (Bloomberg)
 

LG Energy Solution i LG Chem već planiraju uložiti najmanje 11 milijardi dolara u SAD do 2025. godine, rekao je Shin Hak-Cheol, izvršni direktor LG Chema, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Yellen.

Globalno, uključujući i SAD, LG Chem će potrošiti 4,5 milijardi dolara na razvoj različitih materijala koji se koriste za baterije, kao što su katodno aktivni materijali, separatori i ugljikove nanocijevi, dodao je Shin.

Šefica Ministarstva financija istaknula je Kinu, koja je izložena sve većim kritikama Bidenove administracije zbog niza pitanja, kao zemlju na koju bi se SAD i drugi trebali manje oslanjati.

"Ne možemo dopustiti da zemlje poput Kine koriste svoje tržišne pozicije u ključnim sirovinama, tehnologijama ili proizvodima kako bi poremetile naše gospodarstvo ili ostvarile neželjenu geopolitičku moć", rekla je.

Dok je prošli tjedan bila u Tokiju, također je kritikovala Peking zbog neuspjeha koordinacije s drugim glavnim vjerovnicima kako bi pomogla teško zaduženim zemljama, poput Šri Lanke, koje se bore s usporavanjem globalnog gospodarstva, visokom inflacijom i jačanjem dolara.

Yellen bi se u utorak trebala sastati s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom, ministrom financija Choo Kyung-hoom i Rhee Chang-yongom, guvernerom Bank of Korea. Također će se sastati sa skupinom poduzetnica kako bi razgovarali o proširenju mogućnosti za žene u korejskom gospodarstvu.

Yellen je otputovala u Seul nakon sudjelovanja na skupu ministara financija iz skupine 20 vodećih gospodarstava. Započela je svoje desetodnevno putovanje, svoje prvo putovanje u Aziju kao šefica Ministarstva financija, posjetom Tokiju.

(Ažuriranja s pojedinostima izjava izvršnog direktora LG Chema nakon govora održanog u Seulu)

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija