Svijet

Powell: Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva posto

Izvor: Matthew Boesler/Bloomberg

21. septembar 2022, 21:05

Powell: Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva posto

Bloomberg

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da su zvaničnici "snažno posvećeni" suzbijanju inflacije nakon što su podigli kamatne stope za 75 baznih poena treći put zaredom i nagovijestili da dolazi još povećanja.

"Namjerno pomjeramo naš politički stav na nivo koji će biti dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na dva posto", rekao je on na konferenciji za novinare u Washingtonu u srijedu, nakon što su zvaničnici podigli ciljni opseg za referentnu stopu federalnih fondova na raspon od 3 posto na 3,25 posto.

Zvaničnici predviđaju da će stope dostići 4,4 posto do kraja ove godine i 4,6 posto 2023. godine, što je veći pomak u njihovoj takozvanoj tački nego što se očekivalo. To implicira da bi četvrto uzastopno povećanje od 75 baznih poena moglo biti na stolu na sljedećem skupu u novembru, otprilike sedmicu prije američkih posrednih izbora.

Više na: Fed povećao kamatnu stopu za još 75 bp

Powell je rekao da je njegova glavna poruka da su zvaničnici "snažno rješeni" da inflaciju spuste na cilj Feda od dva posto i dodao da će "na tome nastaviti raditi dok posao ne bude obavljen".
 

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija