Evropa

Banka Engleske povećala kamatne stope za pola boda

Izvor: Philip Aldrick i David Goodman/Bloomberg

22. septembar 2022, 13:34

Pomak na 2,25 posto podržalo je pet od devet članova Odbora

Dužnosnici su također smanjili svoju prognozu za vršnu inflaciju

Dužnosnici su također predvidjeli tehničku recesiju u drugom i trećem tromjesečju

Banka Engleske povećala kamatne stope za pola boda

Bloomberg

Banka Engleske (BOE) ostvarila je drugo uzastopno povećanje od pola boda u svojoj borbi za smanjenje inflacije, dok su tri dužnosnika gurala da se ta institucija pridruži svojim svjetskim kolegama u još bržem kretanju.

Pomak na 2,25 posto podržalo je pet od devet članova Odbora za monetarnu politiku, uključujući guvernera Andrewa Baileya, dok je jedan glasovao za manji pomak. Kreatori politike također su jednoglasno podržali planove za početak smanjivanja ogromnih državnih obveznica izgrađenih od financijske krize prije više od deset godina.

Dužnosnici su također smanjili svoju prognozu za vršnu inflaciju s više od 13 posto na manje od 11 posto i sugerirali da bi se duboka recesija mogla izbjeći kao rezultat plana energetske olakšice nove premijerke Liz Truss.

Trgovci su smanjili oklade na buduća povećanja kamata i funta je izgubila dio svog dobitka u odnosu na dolar. Porastao je za 0,6 posto na 1,1340 USD u 12:04 prema londonskom vremenu.

Centralna banka podiže stope sedmi sastanak u nizu. (Bloomberg)
 

Odbor je rekao da će "odgovoriti snažno prema potrebi" ako inflatorni pritisci budu postojaniji i dodao referencu u svojoj izjavi da bi rizik povećanja mogao proizaći iz jače potražnje. To, zajedno s inzistiranjem nekih dužnosnika na povećanju od tri četvrtine boda, moglo bi postaviti temelje za veće povećanje kasnije ove godine.

Povećanje stopa od 50 baznih bodova predviđala je većina ekonomista, iako su tržišta vidjela oko 60 posto šanse da će BOE slijediti Federalne rezerve i druge u podizanju stopa za 75 baznih bodova.

BOE je bio pod sve većim pritiskom da održi korak s brzim tempom koji su odredile druge središnje banke diljem svijeta kako bi zaštitile funtu, koja je pala na najnižu razinu od 1985. jer brzo rastuće američke stope privlače kapital.

Iako je BOE smanjio razinu inflacije nakon rekorda u listopadu, još uvijek očekuje da će mjera ostati iznad 10 posto nekoliko mjeseci nakon te visoke točke. Vladino zamrzavanje cijena energije također će "ograničiti smanjenje" prognozirane potrošnje kućanstava u kolovozu, navodi se, što je nagovještaj da bi duboka recesija predviđena prošli mjesec mogla biti manje teška od očekivane.

To će zamrzavanje biti objavljeno u mini-proračunu u petak, čiji će se puni učinak odraziti na BOE-ovu rundu prognoza u studenom. Međutim, izgledi za veću potrošačku potražnju "vjerojatno će povećati inflatorne pritiske u srednjem roku", rekao je odbor.

Bloomberg
 

Dužnosnici su također predvidjeli tehničku recesiju u drugom i trećem tromjesečju 2022. godine, jer će gospodarstvo biti pogođeno dodatnim praznicima za sprovod kraljice Elizabete II.

Podjela glasovanja

U pozadini sve upornijih pritisaka na cijene i znakova tijesnog tržišta rada, Dave Ramsden, Catherine Mann i Jonathan Haskel zalagali su se za povećanje od 75 baznih bodova, tvrdeći da će dolazna fiskalna potpora također povećati potražnju.

Swati Dhingra, koji je glasovao na svom prvom sastanku, bio je jedini glas koji je pozivao na rast od četvrtine boda, navodeći zabrinutost da aktivnost slabi i rizik od pada učinaka druge runde inflacije.

Povećanje kamatne stope BOE-a bilo je sedmo po redu, a dužnosnici su glasali za pooštravanje politike na svakom sastanku od prosinca.

U srijedu su Federalne rezerve objavile treće uzastopno povećanje od 75 baznih bodova, dok se švedska Riksbank pomaknula za cijeli bod.

Zajedno je oko 90 središnjih banaka podiglo kamatne stope ove godine, a polovica ih je porasla za najmanje 75 baznih bodova odjednom, uključujući Švicarsku narodnu banku ranije u četvrtak.

Zadaća BOE-a da kalibrira politiku otežana je golemom fiskalnom ekspanzijom koju je najavila nova premijerka Truss.

Očekuje se da će kancelar Kwasi Kwarteng u petak predstaviti smanjenje poreza i subvencije za kućanstva i tvrtke koje se suočavaju s velikim računima za energiju u paketu vrijednom više od 200 milijardi funti u sljedeće dvije godine. BOE je rekao da bi to snizilo inflaciju za oko 2,5 postotnih bodova u četvrtom tromjesečju i više od 5 bodova u prvim mjesecima 2023.

BOE-ov plan prodaje obveznica, potvrđen u četvrtak, dogodit će se na tržištu koje je već pod pritiskom zbog mogućnosti poplave izdavanja obveznica za financiranje Trussovih poticaja. Desetogodišnji prinosi sada su blizu 3,3 posto, otprilike najviši od 2011.

Aktivna prodaja, prva koju provodi velika središnja banka, počet će 3. listopada i kretati se u području od 10 milijardi funti tromjesečno. Dodajući utjecaj nazimica koje istječu, očekuje se da će se njegove ukupne zalihe, koje još uvijek iznose gotovo 850 milijardi funti, smanjiti na oko 758 milijardi funti u prvoj godini.

Odbor za monetarnu politiku ponovio je da postoji visoka letvica za izmjene plana i poručio da ne namjerava glasovati o smanjenju na svakoj sjednici.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija