Kompanije

Lufthansa će povećati plaće kako bi spriječila daljnje štrajkove

Izvor: Iain Rogers i William Wilkes/Bloomberg

05. avgust 2022, 07:45

Lufthansa će povećati plaće kako bi spriječila daljnje štrajkove

Bloomberg

Deutsche Lufthansa AG i sindikat Verdi potpisali su sporazum o plaćama za 20.000 članova posade tvrtke nakon što je jednodnevni štrajk doveo do vala otkazivanja.

Ugovor najavljen kasno u četvrtak uključuje povećanje mjesečnih plaća u tri faze do kraja sljedeće godine, rekao je Verdi u izjavi poslanoj e-poštom. Check-in osoblje dobit će između 13,6 posto i 18,4 posto veću plaću, pomažući radnicima da se nose s višim računima za energiju.

"Rezultat uključuje kompenzaciju za inflaciju i dodatno povećanje realnih plaća", rekla je glavna Verdijeva pregovaračica Christine Behle. "Bilo nam je važno postići ovu istinsku ravnotežu kako bismo zaštitili zaposlenike u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji."

Dogovor je uslijedio nakon što je prošlomjesečni štrajk upozorenja osoblja aerodroma doveo do stotina otkazivanja u Lufthansinim središtima Frankfurt i München. Prijevoznik je u četvrtak rekao da su ga štrajkovi koštali oko 35 milijuna eura.

Član uprave zračnog prijevoznika odgovoran za ljudske resurse Michael Niggemann pozdravio je "dobro rješenje" i ponovio uvjerenje zračnog prijevoznika da može postići dogovor s pilotima i kabinskim osobljem, koji se također zalažu za veće plaće kako bi nadoknadili porast potrošačkih cijena.

Lufthansa bi se i dalje mogla suočiti s daljnjim poremećajima ako ne uspije dogovoriti sporazum o plaćama sa svojim sindikatom pilota. Članovi su već glasali za štrajkove, ali još nisu odlučili o datumu. Štrajkovi pilota najvećeg europskog zračnog prijevoznika doprinijeli bi ljetu kaosa diljem kontinenta, gdje su se zračne luke i zračni prijevoznici borili da prihvate skok broja rezervacija u usporedbi s usporavanjem izazvanim pandemijom.

Pritisak inflacije

Rastuća inflacija u Njemačkoj navodi radnike da traže veće plaće, donoseći prijetnju štrajkovima u nekoliko sektora. Lufthansini piloti zahtijevaju povećanje plaća kako bi se nadoknadio gotovo dvoznamenkasti rast potrošačkih cijena.

Bloomberg
 

Glavni izvršni direktor Carsten Spohr obećao je povećati maržu zarade zračnog prijevoznika na najmanje 8 posto do 2024. godine, što je korak za koji je rekao da je potreban za smanjenje duga. Sporovi s radničkim predstavnicima i ustupci u vezi s plaćama sugeriraju da bi Spohr mogao imati problema u postizanju tih ciljeva, dok pokušava uravnotežiti potrebu za više osoblja s nastojanjem da smanji troškove.

Ipak, avioprijevoznik je ovog mjeseca rekao da se vratio na profitabilnost u drugom tromjesečju, zahvaljujući rastućoj potražnji za putovanjima, koja je prisilila sektor da podigne cijene karata i ograniči dostupnost sjedala.

Sve vijesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vijesti iz rubrike Biznis