Sirovine

Zeleni: Australske isporuke ugljena suočavaju se s 'rokom'

Izvor: Ben Westcott/Bloomberg

09. avgust 2022, 08:55

Zeleni: Australske isporuke ugljena suočavaju se s 'rokom'

Bloomberg

Čelnik stranke Zelenih Adam Bandt upozorio je australsku vladu da se mora početi udaljavati od izvoza ugljena kako bi poduprla svoju dobit, rekavši da će neto nulta politika glavnih trgovinskih partnera smanjiti zaradu od fosilnih goriva.

Bandt je rekao da su tri najveća australska izvozna tržišta za termo ugljen – Japan, Južna Koreja i Tajvan – obećala da će postići nultu neto emisiju ugljika do 2050. ili 2060. Proces dekarbonizacije njihovih gospodarstava kako bi ispunili te ciljeve djelovat će kao "rok" za izvoz australskog ugljena, dodao je.

"Za vladu će biti sve neodrživije zadržati svoju želju da nastavi otvarati nove projekte ugljena i plina", rekao je Bandt u intervjuu za Bloomberg Television.

Stranka Zelenih ima značajan broj senatora u Gornjem domu Parlamenta Australije, što Bandtovu potporu čini ključnom za donošenje političkog programa premijera Anthonyja Albanesea. Otkako je izabran u svibnju, Albanese je pokušao potaknuti veću klimatsku akciju u Australiji, uključujući povećanje ciljeva smanjenja emisija na 43 posto do 2030. i uvođenje strategije za veću upotrebu električnih vozila.

Međutim, australsko gospodarstvo uvelike ovisi o izvozu rudarstva i minerala, pri čemu je trgovinski višak u kolovozu dosegao rekordnu razinu zahvaljujući snažnom rastu u sektoru resursa. Predviđa se da će ugljen generirati oko 104 milijarde australskih dolara (73 milijarde dolara) prihoda od izvoza u godini do 30. lipnja.

Australija je najveći svjetski izvoznik metalurškog ugljena i drugi najveći izvoznik termo ugljena.

Bandt je pozvao Albanesea da ide dalje u svom djelovanju u vezi s klimatskim promjenama, uključujući i obvezu ukidanja svih novih rudnika ugljena i plina u Australiji. Albaneseovo odbijanje moratorija na nove projekte fosilnih goriva potkopava obećanje njegove vlade o hrabrijoj politici dekarbonizacije, prema borcima kampanje.

Australiji je potrebno više realizma u pogledu budućnosti ugljena, upozorava Carney.

"Ovi slabi ciljevi mogli bi nestati iz vode u sljedećih 12 mjeseci ili tako nešto, jer vlada odobri neke vrlo velike projekte ugljena i plina koji su trenutno u knjigama u Australiji", rekao je Bandt.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta