Sirovine

Vojne vježbe Kine stvaraju glavobolju globalnim opskrbnim lancima

Izvor: Kevin Varley, Stephen Stapczynski i Ann Koh/Bloomberg

04. avgust 2022, 08:06

Vojne vježbe Kine stvaraju glavobolju globalnim opskrbnim lancima

Bloomberg

Pošiljatelji su preusmjeravali brodove dok je Kina započela svoje najprovokativnije vojne vježbe oko Tajvana u posljednjim desetljećima, stvarajući logističke glavobolje globalnim opskrbnim lancima.

Manevri koje je najavio Peking nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu, održavaju se u šest različitih područja oko otoka od četvrtka u podne po lokalnom vremenu do nedjelje. Kina je savjetovala brodovima i zrakoplovima da se ne približavaju regijama u kojima se održavaju vježbe.

Neki brodovi nastavili su ploviti kroz Tajvanski tjesnac u četvrtak, a nekoliko ih je još uvijek u zonama vježbi, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Do podneva je bilo približno 15 plovila u područjima vježbe, u usporedbi sa 45 u isto vrijeme u srijedu. Nije bilo brodova u zoni najbližoj kineskom kopnu u Tajvanskom tjesnacu.

Brodovi se također preusmjeravaju oko istočne strane otoka, što će stvoriti kašnjenja od oko tri dana, procjenjuju brodski posrednici. Odgode tog trajanja nisu neuobičajene, a dugoročni bi učinak mogao biti minimalan ako se napetosti sljedeći tjedan smanje.

Međutim, rizici za brodove koji putuju kroz kineske vode mogu biti složeni zbog lošeg vremena, što prijeti daljnjim kašnjenjima. Grad Shenzhen, u kojem se nalazi kontejnerska luka Yantian i nalazi se zapadno od južnog vrha Tajvana, izdao je upozorenje na tropski ciklon, pozivajući se na sustav niskog tlaka udaljen oko 117 kilometara od četvrtka ujutro.

Tajvanski tjesnac ključna je ruta, a gotovo polovica globalne kontejnerske flote ove godine prolazi njime. Poremećaj je samo posljednja neugodnost za opskrbne lance, koji su uzdrmani od početka pandemije i ruske invazije na Ukrajinu.

Najmanje jedan tanker za ukapljeni prirodni plin južno od Tajvana promijenio je kurs kako bi izbjegao vojne vježbe, prema podacima praćenja brodova koje je prikupio Bloomberg. Nekoliko drugih brodova smanjuje brzinu kako bi izbjegli manevre, što će rezultirati malim kašnjenjima u isporuci u Tajvan i druge obližnje zemlje, rekli su trgovci.

Bloomberg
 

Neki poljoprivredni kontejnerski tereti iz jugoistočne Azije u Kinu odgođeni su za utovar sljedeći tjedan kako bi se izbjegli rizici, dok se neki nisu mogli odgoditi i još uvijek čekaju obavijesti brodarskih kompanija, prema jednom trgovcu robom sa sjedištem u Šangaju.

Tajvanski pomorski lučki ured izdao je upozorenje brodovima da izbjegavaju područje gdje će se održavati vježbe jer ne postoji fiksna ruta za pomorski prijevoz, rekao je tajvanski ministar prometa Wang Kwo-tsai.

Tajvanska Formosa Petrochemical Corp. priopćila je u četvrtak ujutro da trenutačno nema kašnjenja ili odgode tereta koji putuju prema luci Mailiao ili iz nje. CPC Corp., koja ima rafineriju u Kaohsiungu, smještenu u blizini jedne od zona bušenja, rekla je da njezino lučko poslovanje ostaje nepromijenjeno.

"Vrlo smo oprezni i tražimo od lučkih i brodskih agenata da budu oprezni i da ne ulaze u zone vježbanja", rekao je glasnogovornik FPCC-a Lin Keh-yen.

-- Uz pomoć Sharon Cho, Elizabeth Low i Winnie Zhu.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta