Vijesti

Zabrana izvoza peleta produžena do kraja oktobra

Autor: Mirela Haskić-Suša

20. septembar 2022, 15:47

Zabrana izvoza peleta produžena do kraja oktobra

Depositphotos

Mirela Haskić-Suša

Vijeće ministara BiH je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. oktobra.

Zabranom izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta razvrstanih u 13 tarifnih oznaka, uključujući i drvene brikete, žele se obezbijediti neophodne količine za prerađivačku industriju, otkloniti prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i spriječiti kritične nestašice ogrjevnog drveta za stanovništvo i privredu te javne ustanove u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Pročitaj više: Pelet u BiH uskoro 1.000 KM po toni, nestašica na EU tržištu

Novi zahtjevi za produljenje zabrane izvoza drvnih sortimenata

"Odluka je donesena u skladu s inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja, koji se prvenstveno ogledaju u enormnom rastu cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH nakon današnje sjednice.

Fena
 

Po isteku roka primjene ove odluke, Vijeće ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

U saopćenju se navodi da Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, kada prestaju važiti ranije donesene odluke kojima je izvoz bio zaranjen do 24. septembra.

Podsjećamo, proizvođači peleta su tražili ukidanje zabrane, zbog, kako je za Bloomberg Adriju rekao Muhamed Helać, menadžer kompanije "Drvosječa", nedostatka na EU tržištu, zbog čega su domaći proizvođači počeli skladištiti pelet i spremati se za izvoz.

Drvosječa
 

"Kako smo uočili u posljednjih mjesec dana, brojni proizvođači peleta, ako ne i svi, pristupili su proizvodnji i direktnom skladištenju peleta kako bi nakon isteka zabrane izvoza ostvarili veći profit na tržištu Evropske unije", rekao je Helać.

Dodao je da se trenutno cijena tone peleta u BiH kreće od 700 do 750 KM.

Helać je poručio građanima BiH da, ako žele pelet, trebaju što prije krenuti u nabavu, jer kada počne izvoz, cijene će se kretati oko 500 eura po toni.

S druge strane, iz Unije poslodvaca RS su tražili produženje zabrane jer u slučaju ukidanja zabrane izvoza, pelet i ogrjevno drvo će dostići cijenu koja nije prihvatljiva za domaće stanovništvo.

--Uz pomoć Teo Zorić--

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo