Vijesti

EU zbog korupcije zamrzava 7,5 milijardi evra namijenjenih Mađarskoj

Izvor: Stephanie Bodoni / Bloomberg

18. septembar 2022, 13:48

Prijedlog EK dio je novog mehanizma EU za zaštitu budžeta

U narednih mjesec dana većina članica EU mora odobriti prijedlog da bi on stupio na snagu

EU zbog korupcije zamrzava 7,5 milijardi evra namijenjenih Mađarskoj

Bloomberg

Izvršna vlast Evropske unije (EU) predložila je suspenziju za 7,5 milijardi evra iz budžeta namijenjenih Mađarskoj zbog sumnji o korupciji i prevari.

Evropska komisija (EK) predložila je zamrzavanje novca unutar svojih novih ovlašćenja pod takozvanim režimom uslovljenosti, stoji u saopštenju objavljenom u nedjelju. Predloženu blokadu novca moraju odobriti druge članice.

"Time se želi osigurati zaštita budžeta EU i finansijski interesi EU od povrede principa vladavine prava u Mađarskoj", dodaje se.

Mađarski premijer Viktor Orbán potkopao je demokratske temelje EU nakon nezabilježene konsolidacije vlasti u kojoj je promijenio ustav, izborne zakone i proširio svoj uticaj na sudove, medije, kulturu i obrazovanje. Od 2010. Mađarska je pod njegovim vođstvom zabilježila oštar pad vrijednosti indeksa percepcije korupcije koji izračunava Transparency International i sada se nalazi na pretposljednjem mjestu u EU, odmah do Bugarske.

Finansijski interes

Zabrinuta zbog poteza koji bi mogli umanjiti nezavisnost sudija, prava manjina i primat zakona EU, Unija je osmislila novi mehanizam kako bi zaštitila svoje finansijske interese od članica optuženih za demokratsko nazadovanje. Mađarska je prva država koja se našla na meti, ali Poljska, čije vlasti imitiraju Orbanove politike, rizikuje da doživi sličnu sudbinu.

Sukob između EU i Mađarske ostavio je posljedice i na mađarski novac, pa je forinta ove godine u odnosu na evro skliznula gotovo deset odsto. Investitori spominju neizvjesnost u vezi s budućim prilivom sredstava iz EU kao jedan od razloga nesrazmjerne rasprodaje valute.

Kako bi se smanjile tenzije s EK, država je u posljednjih mjesec dana ponudila da će pokrenuti agenciju za borbu protiv korupcije i prilagoditi zakone uključujući i one koji regulišu javnu nabavku.

U poređenju s drugim regionalnim valutama, forinta puno više oscilira u odnosu na evro | Bloomberg

 

Vlade EU moraju u narednih mjesec dana da donesu konačnu odluku o tome hoće li Mađarskoj blokirati novac, uz mogućnost produžavanja tog roka na dva mjeseca. Da bi prijedlog Komisije stupio na snagu, potrebna je kvalifikovana većina. U slučaju EU, to znači barem 55 odsto članica i one članice koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Orban nije štedio vrijeme i poslao je svoje zvaničnike u druge države kako bi ih uvjerio da glasaju protiv zamrzavanja novca.

"Mađarska vlada je spremna da pruži garancije kako bi osigurala da će mađarski narod primiti novac koji mu je namijenjen", napisala je ministarka pravde Judit Varga u četvrtak na Facebooku, nakon što se u Parizu sastala s Garance Pineau, savjetnicom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za pitanja EU.

Poslanici Evropskog parlamenta ove nedjelje su izjavili da je izvršna vlast Unije predugo dozvoljavala da se problemi u Mađarskoj gomilaju i da je izostanak odlučne reakcije "doprinio sumraku demokratije" u toj državi.

"Izostanak reakcija na povrede vladavine prava podriva demokratske institucije i utiče na ljudska prava i živote svih u zemlji gdje se te povrede dešavaju", stoji u rezoluciji Evropskog parlamenta.

--- U izradi članka sarađivala Veronika Gulyas.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo