Sirovine

Proizvođači uglja ostvarili rekordne profite

Izvor: Thomas Biesheuvel, Dan Murtaugh i Rajesh Kumar Singh/Bloomberg

13. avgust 2022, 14:30

Kako potražnja raste, tako i rastu cijene na najviše nivo svih vremena

Glencore Plc izvijestio je da je osnovna zarada od jedinice za ugalj porasla za gotovo 900 posto

Uticaj na dobit rudara uglja bio je zapanjujući i ulagači sada to unovčavaju

Proizvođači uglja ostvarili rekordne profite

Bloomberg

Cijeli svijet je zahvaćen klimatskom krizom dok temperature rastu i rijeke presušuju, a ipak nikada nije bilo bolje vrijeme za zarađivanje na uglju.

Potresi energetskog tržišta od ruske invazije na Ukrajinu znače da svijet postaje sve više ovisan o gorivu koje najviše zagađuje okoliš. A kako potražnja raste, tako i rastu cijene na najviše nivo svih vremena, a to znači veliku dobit za najveće proizvođače uglja.

Robni div Glencore Plc izvijestio je da je osnovna zarada od njegove jedinice za ugalj porasla za gotovo 900 posto na 8,9 milijardi dolara u prvoj polovici - više nego što su Starbucks Corp. ili Nike Inc. ostvarili u cijeloj godini. Profit najvećeg proizvođača Coal India Ltd. gotovo se utrostručio, također na rekord, dok su kineske kompanije koje proizvode više od polovice svjetskog uglja zabilježile  više nego dvostruku zaradu u prvom polugodištu, koja je narasla na ukupnih 80 milijardi dolara.

Ogromni profiti donose velike dane za ulagače. Ali zbog njih će se svijetu biti još teže odviknuti od navike spaljivanja uglja kao goriva, dok proizvođači rade na istiskivanju dodatnih tona i poticanju ulaganja u nove rudnike. Ako se više uglja vadi i spaljuje, to bi vjerovatnost zadržavanja globalnog zagrijavanja na manje od 1,5 stepeni Celzija još više smanjila.

 Glencore ostvario rekordnu dobit u samo šest mjeseci | Bloomberg
To je izvanredan preokret za industriju koja je godinama provela u egzistencijalnoj krizi dok se svijet pokušava prebaciti na čišća goriva kako bi usporio globalno zagrijavanje. Banke su se obvezale prekinuti finansiranje, kompanije su se oslobodile rudnika i elektrana, a prošlog novembra svjetski su se čelnici približili dogovoru o konačnom prekidu njegove upotrebe.

Ironično, ti su napori pridonijeli uspjehu proizvođača uglja jer je nedostatak ulaganja ograničio opskrbu. A potražnja je veća nego ikad jer se Evropa pokušava odviknuti od ruskog uvoza tako što uvozi više morskog uglja i ukapljenog prirodnog plina, ostavljajući manje goriva za druge zemlje. Cijene u australskoj luci Newcastle, azijskoj referentnoj tački, porasle su na rekord u julu.

Uticaj na dobit rudara uglja bio je zapanjujući i ulagači sada to unovčavaju. Velika zarada Glencorea omogućila je kompaniji da ove godine poveća povrate dioničarima za dodatnih 4,5 milijardi dolara, uz obećanje da će ih biti još više.

 

Gautam Adani, najbogatija osoba u Aziji, iskoristio je žurbu u Indiji kako bi osigurao uvozne terete usred pritiska na lokalnu opskrbu. Prihod koji je ostvario njegov Adani Enterprises Ltd. skočio je za više od 200 posto u tri mjeseca do 30. juna, potaknut višim cijenama uglja.

Američki proizvođači također ostvaruju veliku zaradu, a najveći rudari Arch Resources Inc. i Peabody Energy Corp. kažu da je potražnja toliko velika u evropskim elektranama da neki kupci umjesto toga kupuju visokokvalitetno gorivo koje se obično koristi za proizvodnju čelika za proizvodnju električne energije.

Divlji profiti prijete da postanu politički gromobran jer šačica kompanija uglja zarađuje, dok potrošači plaćaju cijenu. Troškovi električne energije u Evropi rekordno su visoki, a ljudi u zemljama u razvoju trpe svakodnevne nestanke struje jer  njihova komunalna poduzeća ne mogu priuštiti uvoz goriva. Ranije ovog mjeseca, glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres obrušio se na energetske kompanije, rekavši da su njihovi profiti nemoralni i pozivajući na neočekivane poreze.

Zagovornici uglja kažu da je ovo gorivo i dalje najbolji način da se osigura jeftina i pouzdana osnovna energija, posebno u zemljama u razvoju. Unatoč ogromnom razvoju obnovljivih izvora energije, izgaranje uglja ostaje omiljeni svjetski način proizvodnje energije, čineći 35 posto ukupne električne energije.


Cijene uglja poludjele |Bloomberg
Dok zapadni proizvođači zarađuju na rekordnim cijenama - s kompanijama poput Glencorea koje su se obvezale zatvoriti rudnike u sljedećih 30 godina - najveći potrošači uglja Indija i Kina još uvijek imaju rast na dnevnom redu.

Kineska vlada zadužila je svoju industriju da poveća proizvodni kapacitet za 300 miliona tona ove godine, a najveći proizvođač u državnom vlasništvu rekao je da će povećati ulaganja u razvoj za više od polovice zahvaljujući rekordnoj dobiti.

Coal India će također vjerovatno vratiti veliki dio svoje zarade u razvoj novih rudnika, pod pritiskom vlade da učini više kako bi održala korak s potražnjom elektrana i teške industrije.

Kina i Indija radile su zajedno na konferenciji UN-a u Glasgowu prošle godine kako bi ublažile jezik u izjavi o globalnoj klimi kojom se poziva na "postupno smanjenje" upotrebe uglja umjesto na "postupno gašenje".

U to je vrijeme malo ko mogao predvidjeti koliko će gorivo postati skupo. Prije samo godinu dana, najveće međunarodne rudarske kompanije- isključujući Glencore - bile su u potpunom povlačenju od uglja, odlučivši da niski povrati nisu vrijedni sve većeg pritiska investitora i klimatskih aktivista.

Kad je Anglo American Plc izdvojio svoj posao s ugljem i predao ga postojećim dioničarima, jedan prodavatelj, Boatman Capital, rekao je da novi posao ne vrijedi ništa. Umjesto toga, dionice — poznate kao Thungela Resources Ltd. — vrtoglavo su porasle, dobivši više od 1.000 posto od uvrštenja na berzu u junu 2021., pri čemu je zarada po dionici u prvoj polovici porasla oko 20 puta.

Sam Glencore uzeo je kolumbijski rudnik od bivših partnera Anglo i BHP Group. Priroda dogovora i rastuće cijene uglja značili su da je Glencore u biti dobio rudnik besplatno do kraja prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine ostvario je dvije milijarde dolara dobiti od tog jednog rudnika, što je više nego dvostruko od ukupne zarade poslovanja s ugljem u istom razdoblju prošle godine.

Čini se da će se zarada nastaviti povećavati, jer analitičari kažu da će tržište ostati tijesno.

"Kako danas stojimo, ne vidimo da će ova energetska kriza nestati još neko vrijeme", rekao je glavni izvršni direktor Glencorea Gary Nagle.

 

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta