Vijesti

Vlada RS: Dokapitalizacija RŽR Ljubija ne znači prodaju rudnika

Autor: Svjetlana Šurlan

02. avgust 2022, 14:47

Ministar energetike i rudarstva RS razgovarao sa gradonačelnikom Prijedora

Nastavljen rast vrijednosti akcija RŽR Ljubija

Vlada RS: Dokapitalizacija RŽR Ljubija ne znači prodaju rudnika

Bloomberg

Svjetlana Šurlan

Postupkom dokapitalizacije Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija u Prijedoru ne vrši se nikakva prodaja rudnika, tvrde u Vladi Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom na temu postupka dokapitalizacije RŽR Ljubija.

Đokić je istakao da je cilj dokapitalizacije unapređenje položaja RŽR Ljubija u okviru zajedničkog preduzeća Arcelor Mittal Prijedor, koga su još 2004. godine osnovali kompanija Mittal i RŽR. Mittal je u zajedničkom preduzeću stekao 51 odsto udjela, a RŽR 49 odsto.

"Kompanija Arcelor Mittal Prijedor, kao zajedničko preduzeće, i dalje ostaje koncesionar koji će na ovom području nastaviti da vrši koncesionu djelatnost eksploatacija željezne rude, u skladu sa koncesionim ugovorom koji je ranije potpisan", naveo je Đokić, saopšteno je iz Vlade RS.

Dodaje da se postupkom dokapitalizacije ne vrši nikakva prodaja rudnika te da su rudnici i dalje imovina Republike Srpske, a "kompaniji ArcelorMittal Prijedor je samo dodijeljeno koncesiono pravo da vrši eksploataciju željezne rude, za šta plaća koncesionu naknadu, a tako će ostati i u budućnosti".

Vlada RS

Proces dokapitalizacije RŽR-a pokrenut je na inicijativu američko-kanadske kompanije i vodi se u skladu sa zakonom, dodaju u Vladi.

"Ukoliko se postupak provede do kraja, to će biti od velike koristi ne samo za privredno društvo RŽR Ljubija i unapređenje odnosa u okviru zajedničkog preduzeća Arcelor Mittal Prijedor, nego i za lokalnu zajednicu", naglašavaju u Vladi.

Dodaju da američko-kanadska investicija u Republiku Srpsku pokazuje da je RS otvorena za nove investicije, koje predstavljaju dugoročni interes RS.

Predstavnici grada Prijedora su izrazili razumijevanje prema namjerama Vlade da se na ovaj način privuku investicije istakavši da očekuju dobrobit za sam grad, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, nedavno je potvrđeno da se uskoro planira dokapitalizacija RŽR Ljubija od strane američko-kanadskog konzorcijuma SE-GEDC Corp. u iznosu od 50,7 miliona KM.

Juče je bilo prvo trgovanje akcijama RŽR Ljubija od tada i cijena akcija tog društva porasla je za oko 22 odsto, a rast se nastavio i danas.

Bloomberg

Od hartija od vrijednosti na slobodnom tržištu najveći promet na Banjalučkoj berzi danas je ostvaren sa Rudnici željezne rude Ljubija akcijama, kojima se trgovalo u iznosu od 600 KM, po prosječnoj cijeni od jednu KM, čime je ostvaren rast u odnosu na prošlo trgovanje za 2,04 odsto.

Više: Akcije RŽR Ljubija porasle za 22 odsto nakon najave dokapitalizacije

Odluka o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara tog društva, koja je zakazana za 10. avgust.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo