Evropa

Banka Engleske povećala kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena

Autor: Branislav Urošević

04. avgust 2022, 13:56

Referentna kamatna stopa je tako podignuta sa 1,25 odsto na 1,75 odsto

Najviše povećanje u posljednjih 27 godina u pokušaju da se obuzda inflacija

Rast cijena energenata je jedan od glavnih razloga visoke stope inflacije, navodi BOE

Banka Engleske povećala kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena

Bloomberg

Branislav Urošević

Banka Engelske (BoE) povećala je danas glavnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, najviše u posljednjih 27 godina, u pokušaju da obuzda rastuću inflaciju.

Referentna kamatna stopa je tako podignuta sa 1,25 posto na 1,75 posto. Osam članova Komiteta banke za monetarnu politiku glasalo je za podizanje od 50 baznih poena, dok je zabilježen i jedan glas za nešto skromnije povećanje, za četvrtinu procentnog poena.

 

 

"Rast cijena energenata je jedan od glavnih razloga visoke stope inflacije", navode iz BoE u saopštenju. "Od maja je cijena prirodnog gasa više nego udvostručena. Mislimo da će taj porast pogurati inflaciju u narednim mjesecima, kada bi stopa inflacije mogla biti oko 13 posto", piše u saopštenju.

Inflatorni pritisci su prisutni i unutar samog Ujedinjenog Kraljevstva, gdje kompanije moraju svoje usluge i proizvode naplaćivati više uslijed viših troškova s kojima su suočeni, rekli su iz BoE. Ovdje se misli i na veće zarade koje poslodavci moraju da ponude uslijed nedostaka radne snage.

Trenutno se stopa inflacije nalazi na 9,4 posto, dok je inflacioni cilj BoE dva posto, kao i u slučaju Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (Fed) Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o projekcijama za budućnost, iz BoE su rekli da će stopa inflacije početi da pada sljedeće godine jer je "malo vjerovatno da će cijene energenata da rastu ovim tempom".

Inflacija će se u okvire cilja vratiti za oko dvije godine, predviđaju iz centralne banke.

GBPUSD:CUR

GBP

1,2122 USD

vrijednost na početku trgovanja

1,2149

posljednja zaključna vrijednost

1,2149

promjena od početka godine

-10,0872%

dnevni raspon

0,00 - 0,00

raspon u 52 nedjelje

1,18 - 1,39

Vrijednost funte u odnosu na dolar pala je nakon odluke centralne banke, uglavnom zbog upozorenja BoE da bi privreda UK mogla da uđe u recesiju u posljednja tri mjeseca ove godine i ostane u recesiji do početka 2024.

Sljedeća sjednica na kojoj će britanski centralni bankari odlučivati o promjeni kamatne stope biće održana 15. septembra.

Uz pomoć Jelena Stjepanović

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija