Investicije

Intenziviraju se pripremne aktivnosti za početak gradnje tunela Prenj

Autor: Rijad Durkić

21. septembar 2022, 11:03

Intenziviraju se pripremne aktivnosti za početak gradnje tunela Prenj

Autoceste FBiH

JP Autoceste FBiH je objavilo Poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj, a kako navode, rok za dostavljanje ponuda je 21. 11. 2022. godine.

Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupno 14 kilometara pristupnih cesta ispred i iza tunela Prenj (7 km na jugu i 7 km na sjeveru). Vrijednost radova na izgradnji pristupnih cesta je 20 miliona eura, dok je vrijednost nadzora radova 750.000 eura.

"Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje tunela Prenj, te odabrani izvođač mogao što prije započeti radove, u dogovoru s vanjskim saradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge. Jedna od njih je i izgradnja pristupnih cesta (pristupna cesta, vodovod, električna mreža), tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti radove na iskopu tunela", navode iz JP Autoceste FBiH.

Autoceste FBiH
 

Projekt izgradnje pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj finansira se iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Početak radova na izgradnji pristupnih puteva očekuje se početkom sljedeće godine.

JP Autoceste FBiH je početkom sedmog mjeseca ove godine raspisalo tender za izvođenje radova na najsloženijem i ključnom objektu na Koridoru Vc, tunelu Prenj dužine 10.500 metara, koji će biti jedan od dužih ne samo u BiH nego i u cijeloj Evropi. Čak 196 firmi je izrazilo interes za ovim projektom i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja. U ponedjeljak (26. 9. 2022. godine) je rok za predaju ponuda za pretkvalifikacije za izgradnju tunela Prenj.

Više na: Objavljen tender za tunel Prenj, vlastima prigovaraju rasipništvo

Početak radova na izgradnji samog tunela Prenj očekuje se sredinom naredne godine, a sam projekt je kritikovan kao rasipnički. Damir Bećirović, ekonomski analitičar i profesor s visoke škole "Internacionalna poslovno-informaciona akademija" Tuzla, još ljetos je iznio zamjerke na razmjere samog projekta. 

"Dvije cijevi, a tunel Karavanke, približno iste dužine, tek nakon 35 godina dobiva drugu cijev. Ponašamo se kao pijani milijarderi, oskudnost resursa ne postoji za naše nosioce vlasti i odlučivanja. U isto vrijeme TK i USK su odsječeni od svijeta", naveo je on.

 

Sve vijesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vijesti iz rubrike Biznis