Vijesti

Putin najavio djelomičnu mobilizaciju

Izvor: Bloomberg News

21. septembar 2022, 09:01

Putin najavio djelomičnu mobilizaciju

Bloomberg

Uz obećanje da će poduzeti sve što je potrebno kako bi odbranio Rusiju u njenoj invaziji Ukrajine, predsjednik Vladimir Putin objavio je "djelomičnu mobilizaciju" i rekao da će anektirati teritorije koje su njegove snage već zauzele, podižući time napetost u sedmomjesečnom konfliktu.

U nacionalnom televizijskom obraćanju u srijedu Putin je svoje poteze prozvao "hitnim, neophodnim koracima za odbranu suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta Rusije" i dodao da se Rusija bori protiv pune moći Sjevernoatlantskog saveza. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, kazao je, žele "uništiti" Rusiju.

"Svakako ćemo koristiti sve što nam je na raspolaganju kako bismo odbranili ruski teritorij", kazao je Putin. "Ovo nije blef."

Djelomična mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani na služenje u vojsku, kazao je Putin, i to odmah stupa na snagu.

U najnovijem potezu Kremlj je odlučio, vjerovatno već ovog vikenda, nabrzinu organizirati referendume kojima bi se pripojile četiri okupirane regije u istočnoj i južnoj Ukrajini. Ruski dužnosnici su rekli da će brzo postupati kako bi nakon glasanja anektirali teritorije, čime bi ti dijelovi Ukrajine trebali postati dijelovi Rusije.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo