Novac

Jen nakratko pao iznad ključnog nivoa od 145 dolara

Izvor: Masaki Kondo / Blooomberg

22. septembar 2022, 07:47

Jen nakratko pao iznad ključnog nivoa od 145 dolara

Bloomberg

Jen je nakratko pao iznad ključnog nivoa od 145 dolara, nakon što je Banka Japana (BOJ) objavila da će ostati pri politici niskih kamatnih stopa, približavajući se pragu koji bi mogao da izazove intervenciju vlasti.

Japanska valuta je oslabila čak 0,9 posto na 145,37, najniži nivo od augusta 1998. godine, a onda trgovala za oko 0,6 posto niže u 12.30 po japanskom vremenu. Odluka o politici BOJ-a proširuje razliku koja postoji između njih i Federalnih rezervi, koje su u srijedu peti put povećale kamatne stope ove godine i signalizirale dodatno pooštravanje kako bi se obuzdala inflacija.

Bloomberg

Pad jena dovodi ga na zapanjujuću razliku u odnosu na nivo od 146,78 za dolar, gde su vlasti posljednji put uskočile da ga podrže 1998. Hedge fondovi su pomogli pesimističnim prognozama za valutu koja je ove godine oslabila za više od 20 posto, a Goldman Sachs Group upozorava da može opasti sve do 155 jena za dolar.

"Jedina stvar koja može spriječiti da odnos dolara i jena krene ka 150 je japanska devizna intervencija", rekao je Alvin Tan, šef azijske devizne strategije u RBC Capital Markets. "Čak i tada će to biti samo privremeni predah".

Razgovor o direktnoj intervenciji vlasti je dobio zamah nakon nedavnog pada jena. Zvaničnici su pojačali usmena upozorenja, a rečeno je da je BOJ proveo takozvanu provjeru stope 14. septembra, što se smatra pretečom intervencije.

Trgovci koji se klade protiv jena mogu dobiti još jednu priliku da dočekaju pad jena kada se japansko tržište zatvori 23. septembra zbog praznika, rekao je Daisuke Uno, glavni strateg kompanije Sumitomo Mitsui Banking Corp. u Tokiju.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta