Berze

Akcije u SAD-u završile u crvenom nakon odluke Feda

Autor: Suzana Peljto

22. septembar 2022, 07:21

Američke akcije završile su današnje trgovanje u padu

Na investitore je uticala odluka Feda o povećanju kamatnih stopa za 75 baznih poena

Akcije u SAD-u završile u crvenom nakon odluke Feda

Depositphotos

Suzana Peljto

Američke akcije završile su jučerašnje trgovanje u padu, a nakon što su se zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) odlučili na još jedno povećanje kamatnih stopa za 75 baznih poena.

Na kraju trgovanja indeks S&P 500 opao je za 1,71 odsto, indeks DJIA imao je pad od 1,70 odsto, dok je indeks Nasdaq 100 zabilježio pad od 1,79 odsto.

DJIA je zatvorio današnje trgovanje čak 500 poena niže nakon odluke Feda. Fed je povećao referentnu kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih poena, nastavljajući borbu protiv inflacije koja je najviša od osamdesetih godina prošlog vijeka i podgrijavajući strah od recesije.

Ovo je treće uzastopno povećanje zvaničnika Feda i predviđaju da će referentna stopa dostići 4,6 odsto 2023. godine.

Centralna banka je takođe ponovila da "predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća" i "snažno je posvećena vraćanju inflacije na cilj od dva odsto". Inflacija u SAD-u je u avgustu iznosila 8,3 odsto.

"Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva odsto", riječi su predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji u Washingtonu nakon odluke o povećanju kamantih stopa.

Powell je rekao da je njegova glavna poruka da su zvaničnici "snažno riješeni" da inflaciju spuste na cilj Feda od dva odsto i dodao da će "na tome nastaviti dok posao ne bude obavljen".

"Više kamatne stope, sporiji rast i omekšavanje tržišta rada su bolni za javnost kojoj služimo, ali nisu toliko bolni kao neuspjeh da se vrati stabilnost cijena i da se mora vratiti i to ponovo uraditi", dodao je on.

Procjene ekonomskog rasta u SAD-u u 2023. smanjene su na 1,2 odsto i 1,7 odsto u 2024. godini, što odražava veći uticaj strožije monetarne politike.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta