Politika

Svjetski lideri ispraćaju kraljicu, odgođeno stotine letova

Izvor: Kitty Donaldson/Bloomberg

19. septembar 2022, 10:23

Ceremonija zakazana u 11 sati u Westminsterskoj opatiji

Kraljičino tijelo bit će preneseno iz Westminsterske palače, gdje je bilo protekla četiri dana

Na sprovod su pristigli predsjednici brojnih država

Svjetski lideri ispraćaju kraljicu, odgođeno stotine letova

Bloomberg

Svjetski lideri i dužnosnici od američkog predsjednika Joea Bidena do japanskog cara Naruhita stigli su u London kako bi u ponedjeljak prisustvovali pogrebu kraljice Elizabete II, najdugovječnijeg monarha Ujedinjenog Kraljevstva.

Ceremonija je zakazana u 11 sati u Westminsterskoj opatiji nakon kratke procesije u kojoj će kraljičino tijelo biti preneseno iz Westminsterske palače, gdje je bilo protekla četiri dana. Stotine tisuća ljudi čekalo je u kilometarskim redovima kako bi uputilo posljednji pozdrav kraljici.

Premda se za kralja Karla III i kraljevsku obitelj nastavlja razdoblje žalovanja, za Britance koji će događanja pratiti preko televizije pogreb predstavlja kulminaciju pompoznih ceremonija koje se provode još otkako je kraljica preminula 8. rujna u svojoj rezidenciji u Škotskoj.

Bloomberg
 

Njezina smrt prekinula je političke aktivnosti u zemlji svega nekoliko sati nakon što je premijerka Liz Truss najavila paket pomoći građanima koji se suočavaju s rastućim troškovima života.

Kraj vladavine koja je započela 1952. godine, prije no što je 85 posto populacije zemlje rođeno, bio je veliki udarac u ovakvim neizvjesnim vremenima. Ujedinjeno Kraljevstvo još se bori protiv posljedica pandemije koronavirusa, ali i Brexita koji je dodatno potaknuo škotske težnje o nezavisnosti.

U ponedjeljak će, doduše, takvi problemi biti stavljeni po strani. Više od 2.000 uvaženih gostiju, od predsjednika država do voditelja inicijativa koje je kraljica podržavala, sudjelovat će zajedno s građanima u kraljičinom ispraćaju.

Globalna prisutnost

Svoju su prisutnost najavili mnogi članovi europske kraljevske obitelji te francuski, njemački, talijanski, brazilski i izraelski predsjednik. Američki predsjednik i prva dama Jill Biden odali su kraljici počast u nedjelju u Westminsterskoj palači prije no što su se upisali u knjigu žalosti u državnoj zgradi blizu Buckinghamske palače, gdje su bili na primanju kod kralja.

"Ona je privatno bila ista osoba kakva se prikazivala u javnosti – pristojna, časna i predana dužnosti", izjavio je Biden koji je rekao kako ga je kraljica podsjećala na njegovu majku.

Nacionalni dan sjećanja obilježen je u nedjelju diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a Big Ben je zazvonio jednom u osam sati navečer kako bi označio početak jednominutne šutnje te ponovno u osam sati i jednu minutu kako bi označio njezin kraj.

Bloomberg
 

 

Ceremonija u ponedjeljak trebala bi trajati sat, a predvodit će je westminsterski opat David Hoyle. Propovijed će održati i nadbiskup Canterburyja Justin Welby. Kraljica, koja je formalno obnašala dužnost braniteljice vjere i vrhovne guvernerke Engleske crkve, bila je poznata po svojoj religioznosti.

U prvom godišnjem obraćanju za Božić 1952. godine zamolila je podanike: "Molite za mene da mi Bog da mudrosti i snage kako bih izvršila obećanja koja ću dati i da vjerno služim Njemu i vama, sve dane svoga života."

Sudionici ispraćaja trebali bi biti odjeveni u crna odijela, a žene u crne haljine i šešire. Vojni dužnosnici koji su u službi mogu biti odjeveni u vojne uniforme, ali ne smiju nositi mačeve.

Nacionalni događaj

U Engleskoj, Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj je državni praznik. Mnogi biznisi, uključujući i supermarkete bit će zatvoreni kako bi zaposlenici mogli pratiti sprovod. Više od stotinu letova iz zračne luke Heathrow bit će odgođeno kako buka ne bi ometala ceremoniju te kako bi se osiguralo da London u tišini odradi dvije minute nacionalne šutnje po završetku sprovoda.

Pri unošenju kraljičina lijesa u opatiju, zbor će pjevati uglazbljene stihove iz Svetog pisma, koji su standardni na svakom državnom sprovodu u Ujedinjenom Kraljevstvu od 18. stoljeća. Za prvo čitanje zadužena je barunica Škotske i glavna tajnica Commonwealtha, za drugo čitanje predodređena je premijerka. Nakon nje svirat će psalm 23 Gospodin je pastir moj (eng. The Lord's my Shepherd). Obred će završiti recitalom Last Post i tužaljkom koju će odsvirati kraljičin osobni gajdaš.

Održat će se procesija od Westminsterske opatije do slavoluka Wellington Arch, kočiju s lijesom ispratit će kralj Karlo III i članovi kraljevske obitelji. Zvona Big Bena oglašavat će se u jednominutnim intervalima tijekom procesije.

Bloomberg
 

Elizabethin lijes će potom biti prebačen u mrtvačka kola i putovati cestom do dvorca Windsor. Vjerskoj službi prisustvovat će 800 ljudi, uključujući svjetske dužnosnike i kraljičino osoblje Memorijalne kapele svetog Jurja.

U pola osam navečer kraljičina obitelj u privatnom obredu pokopat će kraljicu pokraj njezina supruga Philipa. Vojvoda od Edinburgha, kojeg je kraljica opisivala kao svoju "snagu i oslonac", umro je u travnju 2021. godine u 100. godini.

Nije još određen datum krunidbe kralja Karla III, najstarijeg sina od četvero djece kraljice Elizabete, koji je po majčinoj smrti automatski postao kralj. Sa 73 godine, on je najstariji nasljednik trona u britanskoj povijesti. U priopćenju Buckinghamske palače u nedjelju, kralj je rekao kako su on i njegova supruga ganuti tugom koju svijet iskazuje.

"Dok se pripremamo reći posljednje zbogom, želim iskoristiti priliku kako bih zahvalio nebrojenim ljudima koji su pružili podršku i utjehu mojoj obitelji i meni tijekom ovog tužnog razdoblja", rekao je.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo