Vijesti

Analitičar: Soft landing u SAD-u nemoguć, recesija sve izvjesnija

Autor: Mirela Haskić-Suša

14. septembar 2022, 13:24

Inflacija u SAD-u u augustu 8,3 posto

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u porastao je 0,1 posto u odnosu na juli

Recesija je gotovo sada izvjesna, kaže Hadžić

Analitičar: Soft landing u SAD-u nemoguć, recesija sve izvjesnija

Depositphotos

Mirela Haskić-Suša

Inflacija u augustu u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je 8,3 posto, što je više od 8,1 posto koliko su tržišta očekivala. Federalne rezerve su u maju podigle referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, u junu i julu za 75 baznih poena, a očekuje se povećanje u istom obimu i krajem ovog mjeseca.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar i dekan Sarajevo School of Science and Technology (SSST), za Bloomberg Adriju je kazao da je inflacija u SAD-u daleko iznad cilja, što je jučer dovelo do pada indeksa na berzama, kao posljedice straha da dosadašnje mjere ne donose značajan rezultat.

Pročitaj više: Inflacija u SAD-u 8,3 posto, povećani izgledi rasta kamatnih stopa

Dow pao više od 500 poena nakon podataka o inflaciji u SAD-u

"Fed je pokušao od samog početka podizanja kamatnih stopa da izvrši "soft landing", što znači da će postepenim podizanjem kamatnih stopa zaobići recesiju. Međutim, dosadašnje iskustvo pokazuje da se ovako visok nivo inflacije nije uspio ukrotiti bez značajnijeg podizanja kamatnih stopa, što će se nastaviti i narednih mjeseci", kaže Hadžić.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u porastao je 0,1 posto u odnosu na juli, nakon što nije bilo promjena u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci Ministarstva rada u utorak. U odnosu na prethodnu godinu, cijene su porasle 8,3 posto.

Recesija je gotovo sada izvjesna, pogotovo što dolazi zimski period, kaže Hadžić/Facebook
 

Takozvani temeljni CPI, koji izdvaja nestabilnije komponente hrane i energije, porastao je 0,6 posto u odnosu na juli i 6,3 posto u odnosu na godinu prije. Sve mjere su bile iznad predviđanja. Smještaj, hrana i medicinska zaštita bili su među najvećim doprinosima rastu cijena.

Ubrzanje inflacije ukazuje na tvrdoglavo visoke troškove života za Amerikance, unatoč određenom olakšanju na benzinskim pumpama. Cjenovni pritisci još uvijek su historijski povišeni i široko rasprostranjeni, što ukazuje na dug put pred Fedovom ciljanom inflacijom.

Hadžić ističe da je već sada gotovo sigurno da će na narednom zasjedanju Feda u septembru nivo kamatnih stopa biti podignut za još 75 baznih poena, ali da se sve više mogu čuti i zagovaranja u javnosti, pogotvo nakon objavljenih podataka vezano za inflaciju u augustu, da se nivo kamatnih stopa poveća i za čak cijeli procenat.

"Recesija je gotovo sada izvjesna, pogotovo što dolazi zimski period kada će doći do dodatnog pritiska zbog rasta izdataka za energiju, čime će se nastaviti nivo rasta kamatnih stopa", zaključuje Hadžić.

 

Sve vijesti iz rubrike Komentar

Komentar

sve vijesti iz rubrike Komentar